De artuqidiske herskere over Mardin, 502-812 H/1108-1409 AD
Indskrift & design
Indskrift & design
Forside
Inden for en cirkel af perler:
Midterfelt
Busten af en mand med diadem, med front lidt mod venstre. Han bærer en trekantet, juvelbesat tiara, med små vinger ovenover, og det lange hår falder på begge sider og bagover.
Omskrift
Skrevet i en kantet, enkel kufi, fra kl. 5: al-malik al-’alim al-’adil najm al-din malik diyarbakir
”Den Oplyste, Retfærdige Konge, Najm al-Din, Konge over Diyarbakir”.
Bagside
Inden for en cirkel af perler:
Midterfelt
Busten af en kvinde med front fremad. Hun bærer en tre-takket krone og halskæde, med krøllede lokker, der falder på hver side af ansigtet.
Yderste omskrift
Skrevet i en enkel kufi, fra kl. 5 mod kl. 7: abu’l-muzaffar alpi ibn timurtash ibn il-ghazi ibn artuq sana
Inderste omskrift
Kl. 3: thaman wa khamsin, kl. 9: wa khamsmi’a
”Sejrens Far, Alpi ibn Timurtash ibn il-Ghazi ibn Artuq i året otte og halvtreds og femhundrede”.
Historisk note
Historisk note
Najm al-Din Alpi regerede i 35 år. Denne mønt er fra hans elvte regeringsår og er den første, der er dateret, 558 H. Najm al-Din Alpi begyndte med at være meget beskeden, men her står de titler, han brugte om sig selv, på forsiden af mønten: al-malik al-’alim al-’adil najm al-din malik diyarbakir, ”Den Oplyste, Retfærdige Konge, Troens Stjerne, Konge over Diyarbakir”. Dette viser, at han nu følte sig fri fra faderen Timurtashs dominans.
Bagsiden beskriver ham – ligesom på Najm al-Din Alpis tidligere mønter – som abu’l-muzaffar alpi, ”Sejrens Far, Alpi”, sammen med hans fars, bedstefars og oldefars navne.
Det er svært at identificere billederne på denne mønt, for de ligner ikke nogen kendt prototype, hverken klassisk eller samtidig. Det er blevet foreslået, at forsidens mandlige figur, med tiara, er en tyrkisk fortolkning af planeten Merkur.
Den kronede figur på møntens bagside er blevet identificeret som en kvinde på grund af den halskæde, hun bærer, og hun menes at repræsentere stjernetegnet Jomfruen.
Denne mønt, tillige med den foregående og Najm al-Din Alpis sidste mønt, synes alle at afbilde Merkur i Jomfruens konstellation. Fordi disse mønter håndværksmæssigt ligner de mønter, der blev udstedt i Hisn Kayfa, mener man, at artuqiderne benyttede de samme, rejsende kunstnere til at designe deres mønter. Denne mønt viser den fulde udvikling af den turkmenske kobberserie, og designet demonstrerer stor virtuositet med tydelige, portrætlignende figurer.


