Fra Philipsen til Salto - gensyn med den nyere danske samling
Mange af værkerne er klassikere, og kun få af kunstnerne er ikke fortsat kendte og populære
”Jeg begyndte som de fleste drenge i en tidlig alder at samle på frimærker – også på insekter, sommerfugle o. l. Det voldte mig megen morskab, men jeg blev aldrig nogen passioneret samler på nogen af disse områder” (C.L. David, 1953).
Da Christian Ludvig David døde i 1960, efterlod han sig ikke alene en rig samling af ældre kunst og kunsthåndværk fra Europa og dele af den islamiske verden, men også en betydelig samling af dansk maleri, skulptur og keramik af kunstnere fra sin samtid. Det er et udvalg fra denne ”moderne” del af samlingen, der nu genudstilles – flere af værkerne er ikke tidligere vist.
Blandt de første kunstindkøb, der er noteret i Davids regnskabsbøger, finder man blandt andre malerier af J. F. Willumsen, brødrene Joakim og Niels Skovgaard samt brødrene Vilhelm og Svend Hammershøi. Herefter opbygger David langsomt en samling af samtidskunst med billeder og kunsthåndværk fra en relativ bred gruppe af tidens kunstnere, inklusiv Theodor Philipsen, Thorvald Bindesbøll, P. S. Krøyer, L. A. Ring, Poul S. Christiansen, Julius Paulsen, Niels Hansen Jacobsen, Albert Gottschalk, Edvard Weie samt fynboerne Peter Hansen og Johannes Larsen.
I den danske samling var der indimellem også plads til yngre, mere moderne udøvere, især inden for keramik og skulptur. Eksempler herpå er Axel Salto, Svend Rathsack og den fransk-danske kunstner Jean Gauguin. Særligt mindre skulpturer, de såkaldte statuetter, fylder i det hele taget i samlingen, sandsynligvis på grund af en tidlig påvirkning fra billedhuggeren og gudmoren Agnes Lunn. Som barn blev David introduceret til hendes arbejde, og som han selv udtrykker det, var det hende ”der stod fadder til min kunstinteresse, ligesom hun stod fadder til mig selv”.
David havde øje for det, der skulle forblive betydeligt, langt ind i fremtiden. Mange af værkerne er klassikere, og kun få af kunstnerne er ikke fortsat kendte og populære. Af den grund er det også sådan, at flere af Vilhelm Hammershøis malerier udlånes til museer i Japan, hvorfor disse kun vil være en del af udstillingen indtil årsskiftet 2019. Den øvrige udstilling vil kunne ses frem til 29. november 2020.
Udstillingen kan ses på 2. etage.
En udstillingsplakat kan købes i museumsbutikken til kr. 40, og en række nye postkort med danske motiver er trykt i anledning af udstillingsåbningen og sælges til kr. 5.
Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til museumsinspektør Peter Wandel på [email protected], tlf. 33 73 49 49.