Under Indiens himmel Fotografier fra det 19. århundrede

Davids Samlings nye særudstilling giver et hidtil ukendt førstehåndsindtryk af det 19. århundredes Indien.

Ny fotoudstilling

Davids Samlings nye særudstilling giver et hidtil ukendt førstehåndsindtryk af det 19. århundredes Indien, primært – men ikke kun – set med vestlige fotografers øjne. Igennem originale vintage-fotografier bliver beskueren ført tilbage til fotografiets fødsel og tidligste barndom og frem til omkring 1900.

I begyndelsen af 1850’erne var fotografiet slået igennem i det britisk-dominerede Indien. Med sin storslåede arkitektur, de eksotiske landskaber og de mange forskellige folkeslag og kulturer bød Indien på fantastiske motiver: prægtige islamiske paladser, moskeer og gravmæler. Prinser, maharajaer, ministre og krigere i al deres pragt. Men også̊ et rigt folkeliv med alt fra stenhuggere til slangetæmmere samt elefanter, der bader i Ganges.

En helt anden type motiver, der kan ses på udstillingen, er de sønderskudte paladser og døde krigere, der manende fortæller om opstanden mod det britiske styre i 1857-58. Den brød ud, efter at muslimske og hinduistiske soldater ifølge rygtet blev tvunget af briterne til at anvende patroner indsmurt i fedt fra grise og køer. Der er tale om nogle af historiens tidligste krigsfotografier, der i Europa dannede udgangspunkt for avisernes illustrationer.

Fotografierne blev ofte optaget under vanskelige arbejdsbetingelser. Det tunge fotoudstyr skulle fragtes til fjerntliggende egne ad ufremkommelige veje, og kemikalierne tørrede ud i den tropiske varme. Eksponeringstiden kunne være meget lang, og efterbehandlingen af negativerne og de positive aftryk var ofte møjsommelig.

Der eksperimenteredes med det nye medie af såvel tilrejsende som lokale fotopionerer. Udstillingen vidner om udvekslingen og konkurrencen mellem amatører og de professionelle fotografer, hvis atelierer frem mod 1900 skød frem utallige steder i Indien. Fotografierne viser også, hvorledes det nye medie udviklede sig i spændingsfeltet mellem dokumentation og kreativ kunstform.

Udstillingens over 80 værker består af fotografier og fotoalbummer, der alle er udlånt fra den samme privatsamling. Udstillingskataloget er skrevet af den britiske fotohistoriker John Falconer, der i mange år var ansvarlig for fotosamlingerne i British Librarys indiske og orientalske afdelinger. Forfatteren er en af verdens førende specialister inden for dette område, og i kataloget fortæller han detaljeret og levende om fotografernes Indien i det 19. århundrede og deres fotografiske teknikker.

Kataloget er udgivet af Strandberg Publishing og udkommer både i en dansk og en engelsk udgave, som sælges i museumsbutikken for kr. 200. Læs pressemeddelelsen om kataloget på engelsk her.

Billeder fra udstillingen kan hentes fra hjemmesiden her.

Der er arrangeret et pressemøde den 22. november kl. 10.15 til 11.30, hvor udstillingens kuratorer, museumsinspektørerne Joachim Meyer og Peter Wandel, vil vise rundt og besvare spørgsmål – for fremsendelse af invitation og tilmelding til mødet, send en mail til [email protected].

Davids Samling
Kronprinsessegade 30
1306 København K
Tlf. 33 73 49 49
www.davidmus.dk

R.K. Brothers. Gruppe af fyrstelige, sandsynligvis fra Bikaner, Indien, ca. 1900
13. Lala Deen Dayal. Char Minar, Hyderabad, 1880’erne.

Copyright 2022 © - Davids Samling