Spring 2016

My India
Manu Sareen

January 27, 2016

Med fokus på sin egen personlige historie om ’sit Indien’ fortæller Manu Sareen os om sit liv – fra den tidlige opvækst i 1960’ernes Indien til tilværelsen i Danmark – og hvorledes det har formet sig.

Manu Sareen er tidligere minister og forfatter til adskillige børnebøger. I efteråret 2015 udgav han sin selvbiografi ‘Manu’ fra Politikens forlag.

Locust-eaters and
Fire-worshippers
Steen Nørskov

February 3, 2016

Iranerne kalder araberne ’dem, der æder græshopper’. Araberne kalder iranerne ’dem, der tilbeder ild’. Iranerne kalder farvandet mellem dem selv og deres naboer på Den Arabiske Halvø for Den Persiske Bugt. Araberne kalder det Den Arabiske Bugt. Forholdet mellem araberne og deres store nabo mod øst er under forvandling og forværring i disse år. Fælles historie men også ældgamle modsætninger, fordomme og gensidig mistillid vil præge den østlige del af Mellemøsten de næste mange år.

Steen Nørskov er journalist i DR. Han er tidligere korrespondent i Mellemøsten, vært på Orientering og Arabiske Stemmer på P1.

Such Stuff as Dreams
are Made on
Fuat Talay and Cahit Ece

February 10, 2016

Fuat Talay and Cahit Ece are from Van Province, a culturally rich region in eastern Turkey with vibrant Turkish, Kurdish, Azerbaijani, and Armenian traditions. We will hear folk music interpreted through the lovely tones of the stringed baglama, the forceful, airy notes of the flute-like kaval, and the intense sound of the double reed balaban.

Fuat Talay plays the baglama, and in 2008 released the album “Sufisticated,” which was nominated for a Danish World Award. In 2011 he followed up with “Oh Romeo.” Cahit Ece plays the kaval and balaban and released “Berya” in 2002, “Feryad” in 2009, and “Nalin” in 2015.

The First Stone
Carsten Jensen

February 24, 2016

Forfatteren Carsten Jensen holder foredrag om sin seneste bogudgivelse ”Den første sten”. Det er en overrumplende fortælling om, hvad krig gør ved mennesker, der lever tæt sammen i konstant livsfare, om venskaber, forræderi og katastrofer.

Carsten Jensen er forfatter og journalist og en af Danmarks mest markante intellektuelle debattører. Han har bl.a. modtaget Olof Palmeprisen i 2010, og i 2012 blev han tildelt Søren Gyldendal Prisen.

A Doctor's Diary from Syria
Haifaa Awad

March 16, 2016

For over 5 år siden antændte børn et oprør i den sydlige syriske by Daraa. På byens mure skrev de ord, som havde antændt revolutionen i Tunesien, Egypten og Libyen. Det syriske folks oprør har udviklet sig til en kompleks konflikt på syrisk jord mellem ekstremistiske grupper. Konflikten trækker dog regionale og internationale blodspor. Men midt i krigens absurditeter lever folket videre i drømmen om en ny morgendag uden ekstremister og uden diktatur. Den dansk-syriske læge Haifaa Awad har arbejdet på et felthospital i Idlib regionen. I aftenens foredrag beretter hun om de unge syreres drømme, liv og død.

Haifaa Awad er en 29 årig læge, uddannet i 2013. Hun har skrevet dagbog i Dagbladet Information om sit arbejde i Syrien.

Iran After the Nuclear Agreement
Claus Valling Pedersen

March 30, 2016

Det lykkedes Iran og ”De 5 + 1” (USA, England, Frankrig, Rusland, Kina og Tyskland) at nå frem til en aftale om Irans atomprogram samt en løftelse af sanktionerne. Hvad har det indebåret og vil indebære for Iran og iranerne? Og er Iran på vej ind i det gode, internationale selskab nu? Få nogle svar på dette i aftenens foredrag om det højaktuelle emne.

Claus Valling Pedersen er ph.d. og lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet.

Vilhelm Hammershøi
Inside and Out
Henrik Wivel

April 6, 2016

Vilhelm Hammershøi er verdenskendt for sine stilfulde interiørmalerier, ofte med hustruen Ida Ilsted i smukke positurer. Men kunstneren malede også en række interessante landskabs- og arkitekturbilleder udendørs. Henrik Wivel fortæller om kunstnerens eksteriør billeder i forbindelse med en særophængning i Davids Samling.

Henrik Wivel er dr.phil., kritiker og forfatter og har skrevet flere prisbelønnede bøger om tiden omkring år 1900.

Violent Beauty

April 13, 2016

Med udgangspunkt i de eventyrlige malerier på museets særudstilling ”SHAHNAMA – det farverige heltedigt om Irans fortid” stilles der skarpt på de enkelte fortællinger i den store fortælling. Det er kunstværker af højeste kvalitet. Det er digte om kærlighed og skønhed, vold og hævn.

Peter Wandel er cand.mag. i Nærorientalsk Arkæologi og museumsinspektør i Davids Samling.