Kom og hør dr.phil. Anne Fastrup fortælle om Orientens indflydelse på det, vi kalder oplysningstiden i Europa, og som i Frankrig blev inddraget i teorier om magt og samfund, herunder særligt i rejseberetninger fra filosoffen Montesquieu.
Om foredraget
Den franske filosof Charles de Montesquieu (1689-1755) er kendt for sine teorier om magtens tredeling og de tre regeringsformer: monarkiet, republikken og despotiet. Ifølge Montesquieu var despotiet styreformen i Det Osmanniske Rige og Safavideriget (Persien). Den samme holdning lod han komme til udtryk i brevromanen Persiske breve (1721). Romanen består af en brevkorrespondance mellem to persere, Usbek og Rica, der opholder sig i landflygtighed i Paris.
Samtidig med at læseren ser fransk kultur med persernes øjne, giver Persiske breve også adgang til haremmet gennem en brevveksling mellem Usbek og dennes eunukker og hustruer hjemme i Isfahan. For Montesquieu var haremmet et billede på ”det orientalske despoti”.
I foredraget præsenteres de rejseberetninger, som Montesquieu baserede sin teori om det orientalske despoti på. Hvorfor var Montesquieu så optaget af det orientalske despoti?
Vi skal dels kigge bagud i historien, dels trække paralleller til andre oplysningsfilosoffer, hos hvem interessen for Orientens islamiske kulturer også fik betydning for opfattelsen af køn, moral og magt.
Om taleren
Anne Fastrup er dr.phil. og lektor i Litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. Hun har i år fået godkendt sin disputats ”Orientalismer i tidlig europæisk litteratur”.
[Privatfoto]