Ph.d. studerende ved DIIS, Ahlam Chemlali, om den arabiske opdagelsesrejsende, Ibn Battuta, der i det 14. århundrede besøgte intet mindre end 44 lande og tilbagelagde en distance på 120.000 km til lands og til vands.
Om foredraget
Ibn Battuta er et navn, de fleste ved første øjekast ikke helt kan nikke genkendende til. Og det er egentlig lidt sært. For den arabiske opdagelsesrejsende formåede i det 14. århundrede at besøge intet mindre end 44 lande og tilbagelægge en distance på 120.000 km til lands og til vands, en bedrift der først er overgået i dampskibenes og jernbanernes tid.
I næsten 30 år var han på farten, og de fantastiske rejser tværs over kloden var noget, der optog Sultanen af Marokko. Da Battuta vendte hjem, beordrede sultanen hans historie nedfældet af digteren Mohammed Ibn Yuzaj, der ud fra Ibn Battutas erindringer fik skrevet værket ”Rihla” (Rejsen), et hovedværk i islamisk litteratur. Selvom Rihla må betragtes som værende lige dele virkelighed og lige dele fiktion, så er den 1.000 sider lange rejsebeskrivelse en fuldstændig unik kilde til det 14. århundredes verden.
Om taleren
Ahlam Chemlali er ph.d. studerende ved DIIS (Dansk Institut for Internationale studier), hvor hun forsker i migration og grænser i Nordafrika. Hun er medlem af De Kvindelige Eventyreres Klub og har rejst i flere af de samme områder som Battuta. Ahlam Chemlali er medvært i et afsnit af podcasten, ’Den Yderste Grænse’, som er skabt af Bjørn Harvig i samarbejde med Nationalmuseet og Radio 24/7.
[Pressefoto fra DIIS af Ahlam Chemlali]