Seniorforsker ved DIIS, Saer El-Jaichi fortæller om den arabiske filosofis gyldne periode i middelalderen – en tradition, der satte skub i den islamiske højkultur, og som ikke mindst bidrog til den vestlige kulturs renæssance.
Om foredraget
Man har sagt om middelalderen, at det var arabernes guldalder. Men selv om det også var en periode, der inden for filosofien var banebrydende - nogle vil sige enestående - er det kun de færreste, der ved, hvad der egentlig menes, når vi taler om 'arabisk filosofi'. Man hører måske, at den vestlige civilisation skylder araberne (i det store og hele forstået som muslimerne) genopdagelsen af de gamle mestre Platon og Aristoteles, men uden rigtigt at vide, hvordan det gik til.
Dette foredrag vil gå et spadestik dybere i den arabiske tradition fra den såkaldte guldalder, der satte skub i den islamiske højkultur og senere blev set som udgangspunktet for den opblomstring, der i 1300-tallet lagde kimen til renæssancen.
Om taleren
Saer EI-Jaichi er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Han er ph.d. fra Københavns Universitet med afhandlingen ”Early Philosophical Sufism” om den nyplatoniske indflydelse i den tidlige islamiske mystik. Han har senest bidraget til ”Den politiske filosofis historie” (Hans Reitzels Forlag, 2022) og er medforfatter til bogen ”I Averroes' Fodspor - Samtalen mellem Religion og Filosofi” (Gramma, 2014).
[Foto: DIIS]