Dansk maleri og tegninger
Aristokratiske portrætter og borgerlig kunst
Davids Samling rummer en række fine malerier, der er udført af nogle af de vigtigste danske kunstnere i perioden ca. 1750-1850. Der er blandt andet portrætter, der er udført af Vigilius Eriksen, som en årrække arbejdede ved kejserinde Katarina 2.s hof i Rusland, og af den i Danmark særdeles produktive Jens Juel.
I første halvdel af det 19. århundrede – den danske malerkunsts guldalder – blev C.W. Eckersberg en vigtig figur både i kraft af sin kunst og sit virke som underviser på Kunstakademiet i København. Eckersbergs uddannelsesrejse i 1810’erne bragte ham både til Paris og Rom og prægede hans maleri i en nyklassicistisk retning, både hvad angår stil og motivvalg.
For den næste generation af guldaldermalere, der talte kunstnere som Christen Købke, P.C. Skovgaard og Johan Thomas Lundbye, kom de nationale, danske motiver imidlertid til at spille en langt større rolle. Og for en rejselysten kunstner som Martinus Rørbye gav rejser til fjerne destinationer såsom Grækenland og Tyrkiet rig mulighed for at finde fremmedartede motiver.